Hozzávalók:
20 dkg füstölt kolozsvári szalonna
15 dkg füstölt, főtt tarja
250 g tarkabab (előző este beáztatom vízben)
2 nagyobb fej vöröshagyma vékonyan felszeletelve
2 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
bazsalikom, petrezselyemzöld
1 kk. chili és fűszerpaprika őrlemény keverve
1 ek. sűrített paradicsom
római kömény, fehér bors, só
1 tk. barna cukor
víz
A szalonnát egy serpenyőbe tesszük. A zsírját kiengedjük és rátesszük a szeletelt vöröshagymát és a zúzott, aprított fokhagymát. Fűszerezzük ízlésünk szerint bazsalikommal, petrezselyemzölddel, fehér borssal, római köménnyel, sóval. Kevés vizet öntünk rá és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és 1 teáskanálnyi barna cukrot adunk még hozzá. Rádobjuk a babot és összekeverjük a hagymás alappal. Rászórjuk a chilis-paprikás őrleményt és rádobjuk a felvágott tarját is. Összekeverjük és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi a babot teljesen. Fedő alatt alacsony lángon 1,5 óra alatt készre főzzük. Közben ízesíthetjük még sóval, illetve ha elfőtt a leve, pótoljuk, de ne sokkal. A babot friss kenyérrel kínáljuk.