Szilvás gombóc rizsliszttel
2019. július 23. írta: blondikonyhája

Szilvás gombóc rizsliszttel

20190723_153645.jpg

Szilvás gombóc recept (12 gombóc)

Hozzávalók:

töltelékhez:

6 nagyobb érett szilva

fahéj

kristálycukor vagy édesítő ( pl. eritrit)

tésztához:

25 dkg rizsliszt

4 db nagyobb burgonya (közel 1 kg)

1 teáskanál olvasztott kókuszzsír

2 db tojás

csipet só

pirított zsemlemorzsa a forgatáshoz:

5 dkg kókuszzsír

8-10 dkg zsemlemorzsa

szóráshoz:

porcukor

fahéj

A szilvás gombóc elkészítése:

A burgonyák héját eltávolítjuk és a burgonyákat apróra vágjuk. Párszor átmossuk, majd egy lábasba tesszük. Annyi vizet engedünk rá, ami éppen ellepi azt. A burgonyát puhára főzzük majd leöntjük róla a vizet. Hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor már langyos, egy krumplitörő vagy villa segítségével összetörjük a burgonyát.

20190723_135121.jpg

A szilvákat félbe vágjuk és kimagozzuk. A fahéjat ízlés szerint kristálycukorral vagy édesítővel összekeverjük.

A kihűlt és áttört burgonyát a liszttel, csipet sóval, 2 db tojással és az olvasztott kókuszzsírral összedolgozzuk alaposan.

20190723_145724.jpg

Közben egy serpenyőben felolvasztjuk a kókuszzsírt és ráöntjük a zsemlemorzsát. Állandó kevergetés mellett, alacsony lángon megpirítjuk azt. 

Aki helyettesíteni szeretné a prézlit, készítheti úgy is, hogy cukros mákba forgatja kifőtt gombócokat.

Az összeállt tésztát lisztezett deszkán kinyújthatjuk, de javaslom, hogy inkább csak vegyünk egy adagot a kezünkbe és nyomkodjuk szét a belisztezett tenyereink között. ( Ez a tészta kicsit omlósabb, mint a hagyományos finomliszttel készült!)

20190723_151017.jpg

A közepébe helyezzünk egy fél szilvát, tegyünk bele egy kis kávéskanálnyi cukros fahéjat és hajtsuk rá a tésztát. Formáljunk gombócokat és főzzük ki azokat sós (1 kávéskanálnyi só), forrásban lévő vízben.

20190723_152638.jpg

Ha a víz tetejére feljött a gombóc, akkor elkészült. Egy szűrőkanállal ki tudjuk azt emelni a vízből.

20190723_153630.jpg

Nincs más hátra, mint beleforgatni a prézlibe és fahéjas porcukorral hintve kínálni.

20190723_153645.jpg

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://blondi-konyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8414976946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása