Szilvás gombóc recept (12 gombóc)
Hozzávalók:
töltelékhez:
6 nagyobb érett szilva
fahéj
kristálycukor vagy édesítő ( pl. eritrit)
tésztához:
25 dkg rizsliszt
4 db nagyobb burgonya (közel 1 kg)
1 teáskanál olvasztott kókuszzsír
2 db tojás
csipet só
pirított zsemlemorzsa a forgatáshoz:
5 dkg kókuszzsír
8-10 dkg zsemlemorzsa
szóráshoz:
porcukor
fahéj
A szilvás gombóc elkészítése:
A burgonyák héját eltávolítjuk és a burgonyákat apróra vágjuk. Párszor átmossuk, majd egy lábasba tesszük. Annyi vizet engedünk rá, ami éppen ellepi azt. A burgonyát puhára főzzük majd leöntjük róla a vizet. Hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor már langyos, egy krumplitörő vagy villa segítségével összetörjük a burgonyát.
A szilvákat félbe vágjuk és kimagozzuk. A fahéjat ízlés szerint kristálycukorral vagy édesítővel összekeverjük.
A kihűlt és áttört burgonyát a liszttel, csipet sóval, 2 db tojással és az olvasztott kókuszzsírral összedolgozzuk alaposan.
Közben egy serpenyőben felolvasztjuk a kókuszzsírt és ráöntjük a zsemlemorzsát. Állandó kevergetés mellett, alacsony lángon megpirítjuk azt.
Aki helyettesíteni szeretné a prézlit, készítheti úgy is, hogy cukros mákba forgatja kifőtt gombócokat.
Az összeállt tésztát lisztezett deszkán kinyújthatjuk, de javaslom, hogy inkább csak vegyünk egy adagot a kezünkbe és nyomkodjuk szét a belisztezett tenyereink között. ( Ez a tészta kicsit omlósabb, mint a hagyományos finomliszttel készült!)
A közepébe helyezzünk egy fél szilvát, tegyünk bele egy kis kávéskanálnyi cukros fahéjat és hajtsuk rá a tésztát. Formáljunk gombócokat és főzzük ki azokat sós (1 kávéskanálnyi só), forrásban lévő vízben.
Ha a víz tetejére feljött a gombóc, akkor elkészült. Egy szűrőkanállal ki tudjuk azt emelni a vízből.
Nincs más hátra, mint beleforgatni a prézlibe és fahéjas porcukorral hintve kínálni.
Jó étvágyat!