Brokkolis répafőzelék
2019. március 06. írta: blondikonyhája

Brokkolis répafőzelék

20190306_144954.jpg

Recept hozzávalói:

A 200 g brokkolit egész kicsi rózsákra szedem. A szárat levágom, nem használom fel. A sárgarépákat (3 db) megpucolom és felkarikázom. 1 kisebb fej vöröshagymát aprítok, egy gerezd fokhagymát zúzok és aprítok.

A hagymát üvegesre párolom egy evőkanál étolajon, majd rádobom a répát és a brokkolit. Meghintem 1 teáskanálnyi friss petrezselyemzölddel, amit előzőleg felaprítottam. 2 teáskanál cukrot, 1 teáskanál sót és 1 kávéskanál fekete borsot keverek hozzá. Annyi vízzel öntöm fel, ami éppen ellepi a zöldségeket. Alig 20 perc alatt fedő alatt puhára főzöm. Ez idő alatt elkészítem a besamelt, amivel behabarom a főzeléket. 

Ehhez 3 dkg vajat egy serpenyőben felhevítek és rászórok 1 lapos evőkanálnyi finomlisztet. Teszek bele egy kávéskanál szerecsendiót és fehér borsot. Csipet só mehet bele. Felöntöm 1,5 dl tejjel, de folyamatosan keverem közben, nehogy leégjen és becsomósodjon.

A zöldségek levéből egy kanálnyit átteszek a besamelbe és ezzel lazítom azt, majd hozzákeverem a zöldségekhez. Pár percig még főzöm és amint besűrítettem a főzeléket, félrehúzom a "tűzről". 

Kedved szerint ízesítheted sóval.

Pörkölt, sült virsli, rántott sajt feltétként tökéletes.

Tipp: Ha túl sok vizet öntesz a zöldségekre, akkor híg marad a főzelék. Ezt úgy javíthatod, hogy kiemelsz egy adag zöldséget a főzelékből és botmixerrel pürésíted, majd belekevered a pürét a maradék főzelékbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://blondi-konyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5914672381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása