Recept hozzávalói:
A 200 g brokkolit egész kicsi rózsákra szedem. A szárat levágom, nem használom fel. A sárgarépákat (3 db) megpucolom és felkarikázom. 1 kisebb fej vöröshagymát aprítok, egy gerezd fokhagymát zúzok és aprítok.
A hagymát üvegesre párolom egy evőkanál étolajon, majd rádobom a répát és a brokkolit. Meghintem 1 teáskanálnyi friss petrezselyemzölddel, amit előzőleg felaprítottam. 2 teáskanál cukrot, 1 teáskanál sót és 1 kávéskanál fekete borsot keverek hozzá. Annyi vízzel öntöm fel, ami éppen ellepi a zöldségeket. Alig 20 perc alatt fedő alatt puhára főzöm. Ez idő alatt elkészítem a besamelt, amivel behabarom a főzeléket.
Ehhez 3 dkg vajat egy serpenyőben felhevítek és rászórok 1 lapos evőkanálnyi finomlisztet. Teszek bele egy kávéskanál szerecsendiót és fehér borsot. Csipet só mehet bele. Felöntöm 1,5 dl tejjel, de folyamatosan keverem közben, nehogy leégjen és becsomósodjon.
A zöldségek levéből egy kanálnyit átteszek a besamelbe és ezzel lazítom azt, majd hozzákeverem a zöldségekhez. Pár percig még főzöm és amint besűrítettem a főzeléket, félrehúzom a "tűzről".
Kedved szerint ízesítheted sóval.
Pörkölt, sült virsli, rántott sajt feltétként tökéletes.
Tipp: Ha túl sok vizet öntesz a zöldségekre, akkor híg marad a főzelék. Ezt úgy javíthatod, hogy kiemelsz egy adag zöldséget a főzelékből és botmixerrel pürésíted, majd belekevered a pürét a maradék főzelékbe.