A megszokott tömény, krémes, zsíros sajttorta helyett egy japán sajttortát dobtam össze, aminek minden alkalommal nagy sikere van, ezért veletek is megosztom a receptet.
A sajttorta nagyon könnyű, légies sütemény. Én "szivacs sütinek" hívom.
Hozzávalók: 13 db friss tojás, 6 dkg rizsliszt, 6 dkg étkezési keményítő, 130 ml tej,1 tasak vanília esszencia, 10 dkg teavaj, 10 dkg natúr krémsajt, 1 teáskanál szódabikarbóna, langyos víz
alufólia, sütőpapír, kapcsos tortaforma 18-20 cm, egy 24-26 cm-es tortaforma
Elkészítése:
A tortaforma alját és oldalsó falát külön-külön bevonjuk sütőpapírral. A tortaforma külsejét bevonjuk duplán alufóliával. Ez utóbbira azért van szükség,mert a nagyobb tepsibe langyos vizet fogunk önteni miután bele állítottuk a sütis kisebb átmérőjű formánkat és így az alufólia meggátolja, hogy a víz feláztassa a süteményt.
A sütőt előmelegítjük 150-160 fokra, légkeveréses üzemmódra állítva.
A tojásokat szétválasztjuk egyenként. 8 db tojássárgáját elkülönítünk egy nagyobb tálba, a 13 db tojás fehérje részét szintén egy nagyobb tálba tesszük. Egy kisebb lábast előveszünk és bele tesszük a tejet, vajat, krémsajtot. Összemelegítjük ezeket az alapanyagokat és amikor már egységes a kapott "krém", akkor hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a tojássárgáját a cukorral alaposan kikeverjük, a tojásfehérjéből habot verünk gépi habverővel.
A kihűlt krémet és a cukros tojássárgáját összekeverjük, majd beleszitáljuk a krémbe a keményítős lisztet. Hozzáadjuk a vanília esszenciát és a szódabikarbónát.
A felvert tojáshabot lassan belekeverjük a lisztes krémbe, figyelve, hogy ne törjük össze a habot.
Miután ezzel elkészültünk, bele öntjük a tortaformába a süti tésztáját és ahogy fentebb írtam már, az egész formát bele helyezzük a nagyobb tepsibe. Langyos vizet öntünk a nagyobb tepsibe. Annyit, amennyi a kisebb tortaforma feléig ér.
A sütit betesszük a sütőbe és 25 percig 150-160 fokon sütjük (időközben egy sütőpapírral érdemes letakarni a tetejét), majd 125-135 fokon sütjük tovább 55 percig.
Mivel a süti jelentősen meg fog nőni a sütési idő alatt, ezért a tepsi oldalfalát bélelő sütőpapírt a tortaforma oldalfalánál szélesebb csíkra vágjuk. (Remélem érthető így!:)
A sütit a sütési időt követően 5 percig hagyjuk a sütőben, majd vegyük ki a "vízkádból" és a kapcsos formát is távolítsuk el.
Porcukorral szórva, vagy tortaként is nagyon ízletes. Készítettem ebből a tésztából már mini palacsintát és császármorzsát is. Nagyon finom! Próbáld ki!
A szivacs süti elkészítéséhez segítséget nyújt az alábbi videó: