Japán sajttorta
2019. szeptember 03. írta: blondikonyhája

Japán sajttorta

20190902_150259.jpg

A megszokott tömény, krémes, zsíros sajttorta helyett egy japán sajttortát dobtam össze, aminek minden alkalommal nagy sikere van, ezért veletek is megosztom a receptet.

A sajttorta nagyon könnyű, légies sütemény. Én "szivacs sütinek" hívom.

Hozzávalók: 13 db friss tojás, 6 dkg rizsliszt, 6 dkg étkezési keményítő, 130 ml tej,1 tasak vanília esszencia, 10 dkg teavaj, 10 dkg natúr krémsajt, 1 teáskanál szódabikarbóna, langyos víz

alufólia, sütőpapír, kapcsos tortaforma 18-20 cm, egy 24-26 cm-es tortaforma

Elkészítése:

A tortaforma alját és oldalsó falát külön-külön bevonjuk sütőpapírral. A tortaforma külsejét bevonjuk duplán alufóliával. Ez utóbbira azért van szükség,mert a nagyobb tepsibe langyos vizet fogunk önteni miután bele állítottuk a sütis kisebb átmérőjű formánkat és így az alufólia meggátolja, hogy a víz feláztassa a süteményt.

A sütőt előmelegítjük 150-160 fokra, légkeveréses üzemmódra állítva.

A tojásokat szétválasztjuk egyenként. 8 db tojássárgáját elkülönítünk egy nagyobb tálba, a 13 db tojás fehérje részét szintén egy nagyobb tálba tesszük. Egy kisebb lábast előveszünk és bele tesszük  a tejet, vajat, krémsajtot. Összemelegítjük ezeket az alapanyagokat és amikor már egységes a kapott "krém", akkor hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben a tojássárgáját a cukorral alaposan kikeverjük, a tojásfehérjéből habot verünk gépi habverővel.

A kihűlt krémet és a cukros tojássárgáját összekeverjük, majd beleszitáljuk a krémbe a keményítős lisztet. Hozzáadjuk a vanília esszenciát és a szódabikarbónát.

A felvert tojáshabot lassan belekeverjük a lisztes krémbe, figyelve, hogy ne törjük össze a habot.

Miután ezzel elkészültünk, bele öntjük a tortaformába a süti tésztáját  és ahogy fentebb írtam már, az egész formát bele helyezzük a nagyobb tepsibe. Langyos vizet öntünk a nagyobb tepsibe. Annyit, amennyi a kisebb tortaforma feléig ér.

A sütit betesszük a sütőbe és 25 percig 150-160 fokon sütjük (időközben egy sütőpapírral érdemes letakarni a tetejét), majd 125-135 fokon sütjük tovább 55 percig.

Mivel a süti jelentősen meg fog nőni a sütési idő alatt, ezért a tepsi oldalfalát bélelő sütőpapírt a tortaforma oldalfalánál szélesebb csíkra vágjuk. (Remélem érthető így!:)

A sütit a sütési időt követően 5 percig hagyjuk a sütőben, majd vegyük ki a "vízkádból" és a kapcsos formát is távolítsuk el. 

Porcukorral szórva, vagy tortaként is nagyon ízletes. Készítettem ebből a tésztából már mini palacsintát és császármorzsát is. Nagyon finom! Próbáld ki!

A szivacs süti elkészítéséhez segítséget nyújt az alábbi videó:

A bejegyzés trackback címe:

https://blondi-konyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3715038112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása