A tésztához 12 evőkanál süteménylisztet beleöntünk egy tálba és hozzáadjuk az 1 csomag sütőport. Csipet sót, 1 csomag vaníliás cukrot és 2 evőkanál cukrot adunk még hozzá. Majd 2 db tojást teszünk bele. Összekeverjük majd 125 gramm puha vajat eldolgozunk benne. Miután összegyúrtuk a tésztát (lehet, hogy fog még kelleni bele liszt) és összeállt a tészta, félretesszük.
Elkészítjük a tölteléket. 4-5 nagyobb alma héját eltávolítjuk, kimagozzuk és szeletekre vagy kockákra vágjuk. Citromlével meglocsoljuk. A felhasznált 1 db citrom héját lereszeljük előtte. Egy serpenyőbe öntjük az almát és megpároljuk. Közben az 1 csomag vaníliás pudingport kiöntjük egy tálba és 1 dl vízzel összekeverjük. Miután az alma levet engedett, rádobjuk a citrom lereszelt héját, 1 evőkanál kristálycukrot és fahéjat ízlés szerint. Tovább pároljuk az almát.
Egy 26 cm átmérőjű pite sütőformát szilikonos sütőpapírral kibélelünk. A tésztát kétfelé osztjuk és kinyújtjuk. A formába tesszük az egyik részt, majd kb. 4 evőkanál baracklekvárt egyenletesen elkenünk rajta. Ezt megszórjuk 5 dkg darált keksszel vagy darált dióval.
A párolt almához egy kevés vizet adunk és belekeverjük a vaníliás pudingport, amit előzőleg kevés vízzel kikevertünk. Szükség szerint még vízzel felengedjük az almás-vaníliás krémet. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ha elkészült, hagyjuk kissé hűlni, majd ráhalmozzuk tésztára. Végül a másik kinyújtott tésztát rátesszük és egy villával megszurkáljuk a süti tetejét. Előmelegített sütőben készre sütjük 170 fokon 30-35 perc alatt.
Amíg sül a pite, elkészítjük a sós karamellöntetet. Ehhez 8 dkg kristálycukrot egy serpenyőben karamellizálunk. Hozzáöntünk 1 dl habtejszínt (Óvatosan add hozzá, mert megégetheted a kezed!) és pár percig még főzzük. Egy kávéskanálnyi sót elkeverünk benne.
A langyos pitét szeleteljük és meglocsoljuk a karamellöntettel.