Tepsiben sült túrós palacsinta
2019. április 07. írta: blondikonyhája

Tepsiben sült túrós palacsinta

Tepsiben sült túrós palacsinta receptje

20190216_134728.jpg

A palacsintatészta készítése:

Hozzávalók:

10-12 dkg finomliszt

1 tojás (kisebb tojásból 2 db)

kb. 3-3,5 dl tej

kb. 1 dl szódavíz

csipet só

1 evőkanál cukor (Kivéve, ha sós palacsintát készítesz!)

étolaj

A palacsintatésztának az állaga leginkább a tejszín állagához hasonlít. Ha túl híg, az sem jó, ha túl sűrű állagú, az sem megfelelő. Ezért nehezebb megadni a hozzávalóknál a mértéket, de a tej és szódavíz fokozatos adagolásával könnyebben meg tudod határozni, hogy mennyit használj fel belőle. Én mindig más mennyiségű lisztet, tejet, szódát használok fel. A recept kedvéért kimértem a hozzávalókat.

A palacsintatészta hozzávalóit kikevered egy nagyobb tálban. A palacsintasütőbe (javaslom a teflonos verziót) kevés olajat teszel és hevíted azt. A palacsintasütőbe egy merőkanálnyi tésztát önts és körkörös mozdulatokkal töltsd ki a serpenyő alját azzal. Egy kés segítségével "nyúlj" a tészta alá és ha már megsült az egyik fele, fordítsd át és süsd a másik felét is rövid ideig. A palacsintatészta lehet vékony és vastag is. (Minden adag palacsinta sütése előtt tegyél egy kis olajat a serpenyőbe, így nem tapad le a palacsintatészta.)

A kisült palacsintákat egy tányérra teszed és kedved szerint betöltheted mindenféle édes, sós töltelékkel. A palacsintákat feltekerve, porcukorral hintve tálald.

Ennél a receptnél a túrós tölteléket így készítsd el:


2 db tojás különválasztva a sárgája és fehérje része
10 dkg porcukor
25 dkg tehéntúró
2 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
kevés rumaroma (1 evőkanálnyi)

Egy tálba teszed a 2 db tojás sárgáját, a porcukrot, a puha vajat, a citromhéjat és a túrót. Alaposan kikevered azt és hozzáadod a rumaromát is. Még ízletesebb, ha rumban áztatott mazsolával készíted el a tölteléket.

A fehérje részt habbá verjük egy robotgép segítségével és hozzáadjuk a túrós krémhez. A habot nem összetörve, óvatosan elkevered a krémben.

Betöltöd a palacsintákat a krémmel és mindegyik palacsintát félbevágod. A tepsit (20*15 cm nálam) vajjal kikened és a félbevágott palacsintákat lerakod soronként egymásra fektetve. A palacsinta szélei kerülnek alulra. 

20190216_134728_1.jpg

 

Az öntethez: 
Javaslat: Az öntetet kizárólag a sütés előtt öntsd rá! Ne korábban, mert elázik a palacsintád!


1 db tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor bourbon
2 evőkanál porcukor

1 dl langyos tej
kevés rumaroma (kb. 1 teáskanálnyi)

Az öntethez a leírt sorrendben adagolva kikevered a hozzávalókat. Ezzel meglocsolod a palacsinták tetejét és 20 perc alatt 180 fokon előmelegített sütőben megsütöd.

Langyosra hűtve, porcukorral szórva tálald!

Jó étvágyat!

Recept elkészítéséhez elérhető itt a videó:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blondi-konyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2914746169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása