Rétes variáció szeptemberre!
Hozzávalók:
Réteslap kenéséhez:
2 dl langyos tejföl 20%
1 dl étolaj vagy 5 dkg olvasztott vaj
Töltelékhez:
3 db alma hámozva, csumázva, lereszelve
őrölt fahéj ízlés szerint
1 evőkanálnyi rum vagy whisky
5 evőkanál kristálycukor (lehet több is és kevesebb is)
Tejbegrízhez:
4,5 dl tej
4,5 evőkanál búzadara
1 evőkanál kristálycukor
Réteslap - bolti 6 lapos
Az almákat egy nagyobb lyukú reszelőn lereszelem és egy serpenyőben párolom nem túl magas hőfokon, miután a cukrot, rumot, fahéjat hozzákevertem. Tehetsz bele citromhéjat és kevés citromlevet is. Én a tejbegríz miatt nem adtam hozzá.
A tejbegrízhez a tejet felforralom, belekeverem a cukrot, majd a búzadarát. Visszaveszek a hőfokból és folytonos kevergetés mellett hagyom besűrűsödni.
A tejbegríz készítésénél figyelj arra, hogy hamar oda tud égni és "pöfög", amivel komoly égési sérüléseket lehet összehozni! Szóval csak óvatosan a tűzhelynél! :)
A 6 db réteslapból felhasználok az első réteshez 3 lapot. A hagyományos eljárás szerint egy tiszta langyos vízzel átitatott (és persze kicsavart)tiszta konyharuhára teríted le az első lapot, amit én most sütőpapírral oldottam meg.
A réteslapok kenéséhez 2 dl tejfölt langyosítottam és egy dl étolajat kevertem el benne.
A réteslapokat ezzel lekenem, majd a réteslapokat először a grízzel, majd a párolt almával töltöm be.
Ehhez tekintsd meg a videót!
A felcsavart rétesek tetejét is megkentem az olajos tejföllel és előmelegített sütőben 160 fokon 20-25 percig sütöttem.
Az aranybarna réteseket hagytam kihűlni és porcukorral hintve tálaltam.
Jó étvágyat!