Egy gyors, laktató leves recept az őszi napokra!
Hozzávalók 2 személy részére:
4-5 szem kisebb burgonya
2 szál sárgarépa, esetleg 1 szál gyökér
1 kisebb fej vöröshagyma
5 dkg füstölt szalonna
5 dkg puha kolbász
ízlés szerint 1 gerezd zúzott fokhagyma
1 kávéskanál majoránna, tárkony, fekete bors, fokhagymasó, piros paprika
2 teáskanál só
1 teáskanál tárkonyecet
A vöröshagymát, fokhagymát pucoljuk, aprítjuk, a répákat megtisztítjuk és vékonyan szeleteljük, a burgonyát pucoljuk és kockára vágjuk. A kockázott burgonyát hideg vízbe tesszük.
A szalonnát kisebb darabokra vágjuk, a kolbászt karikázzuk fel (3-4 szelet).
A lábasba beletesszük a szalonnát, hagyjuk kiolvadni a zsírt. Erre dobjuk rá az aprított vöröshagymát, esetleg fokhagymát is. Rádobjuk a répákat, a kolbászt is hozzáadjuk, megvárjuk amíg kiolvad a zsírja és a fűszereket rászórjuk. Alaposan összekeverjük, majd kisebb lángon 3-4 percig fedő alatt pároljuk a répát.
Ezt követően hozzáadjuk a kockázott burgonyát, amiről előzőleg már leöntöttük a vizet.
Kevés vizet aláöntünk és párszor fakanállal összekeverjük a burgonyát. Megszórjuk piros paprikával és felöntjük vízzel. Annyi vizet öntünk a zöldségekre, amennyi épp elfedi.
Fedő alatt forrástól számítva 20-25 percig készre főzzük a zöldségeket és esetlegesen utánaízesítjük sóval, fűszerrel.
Tálaláskor tejfölt teszünk a tetejére és lehetőleg friss, aprított petrezselyemzölddel szórjuk meg.
Jó étvágyat!