A sóskamártást mirelit sóskakrémből készítem el.
Felhasználok hozzá 3-3,3 dl tejet, 1 dl habtejszínt, 3 evőkanál kristálycukrot, 0,5 teáskanál sót (ízlés szerint lehet több is), 2 teáskanál finomlisztet, 1,5 evőkanál étolajat.
Egy kisebb vöröshagyma felét aprítom. A sóskakrémet felengedem, az olajat egy lábasban hevítem. Rászórom a lisztet. Elkeverem benne és el is készült a rántás. Erre ráhalmozom a hagymát és elkeverem benne.
Alacsony lángon dolgozz!
Amikor kicsit párolódott a hagyma, beleöntöm az előzetesen felengedett sóskakrémet, a sót, a cukrot és felforralom. A tejet adagokban adom hozzá ( én először 1-1 dl-t). Hozzáöntöm a tejszínt és azzal is főzöm tovább.
A végén 1 dl tejet öntök hozzá (nem szükségszerű) és ízesítem még, ha kell sóval, cukorral. Tükörtojás, rántotta, főtt burgonya, főtt tojás illik hozzá. A sóska önmagában is nagyon egészséges és tipikusan az az étel, amit vagy imádunk vagy utálunk.