A rétestészta kézzel való nyújtása még gyakorlott háziasszonyokat is próbára tud tenni. A hely igénye, a megfelelő liszt minősége elengedhetetlen hozzá. A tészta ruganyossága teszi lehetővé a vékonyra nyújtását.
Egyszer kipróbálom én is! Talán még segítségemre is lesz ebben valaki. Addig is egy remek receptet osztok meg veletek, ami lerövidíti a rétes elkészítés idejét és mégis egy finomságot varázsolhatunk az asztalra. Kezdőknek is bátran ajánlom!
Túrós - mascarpone sajtos rétes receptje és elkészítése:
(12 lapos) készen kapható réteslap
A töltelékhez:
500 g tehéntúró
250 g mascarpone sajt
12 dkg porcukor
csipet só
1 csomag vanília kivonat
A lapok kenéséhez:
fél doboz tejföl 165 g
8 dkg olvasztott vaj
Az utolsó lap szórásához:
zsemlemorzsa
A réteslap lekenéséhez:
tojásfehérje
A rétes "feltekeréséhez:
1 db tiszta vizes konyharuha kicsavarva
A töltelék elkészítése:
A túrót, tojások sárgáját, cukrot, sót, sajtot, vanília kivonatot egy nagyobb tálba ömlesztjük és egy krumplinyomó segítségével jól összedolgozzuk. Végül párszor átkeverjük egy fakanál segítségével. A töltelék masszív, nem folyós állagú.
A rétes összeállítása:
A kicsavart konyharuhát kiterítjük egy munkafelületre. Rátesszük az első lapot, amit lekenünk egy kenőecset segítségével a tejfölös vajjal. Mehet rá a következő lap és így tovább. A hatodik lapot is lekenjük (A lapokat ne áztassuk el a tejfölös vajjal!) és a felénk eső részére szórunk zsemlemorzsát, de lehet kekszmorzsa is. Ezt azért tesszük, hogy a túrós töltelék leve ne áztassa el a rétesünk alját. Arra figyeljünk, hogy a réteslapok széleit rá fogjuk hajtani a töltelékre (ez kb. oldalanként 1,5 cm, tehát oda ne szórjunk morzsát. A tölteléket úgy 5 cm széles sávban (jobban nem tudom elmagyarázni) egyenletesen elosztjuk a réteslapon. A tetejét is szórjuk morzsával. Végül feltekerjük a lapot a konyharuha segítségével. A rétes rudak tetejét tojásfehérjével lekenjük.
Két rétes rudat tudunk sütni ebből a réteslap és töltelék mennyiségből.
Sütési idő:
200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Amíg szép barna színe lesz a rétes rudaknak.
Miután langyosra kihűlt a rétes, porcukorral szórjuk és felszeleteljük egy éles kés segítségével.
Csatornaelőzetes - recept videók