A rakott krumpli olcsó és finom étel. Elkészítését kezdőknek is ajánlom. Amire érdemes figyelni, hogy a tojásokat forró,sós vízbe tesszük és főzzük. Miután megfőttek, azonnal hideg (van, aki jeges vízbe teszi) vízben lehűtjük. A burgonyákat hideg, sós vízben tesszük fel főni és miután langyosra hűltek (a főzővizet le kell önteni), akkor szeleteljük fel.
Rakott krumpli hozzávalói:
5 nagyobb burgonya héjában főzve, majd tisztítva és szeletelve,
5 db tojás főzve és szeletelve - (ebből 2 db tojás sárgáját a tejfölben fogjuk felhasználni),
1-1,5 evőkanál só,
10 dkg szárazkolbász szeletelve,
10 dkg reszelt trappista sajt,
10 dkg bacon kisebb kockákra vágva,
1,5 doboz 20%-os tejföl (330 g-os).
A rakott krumpli összeállítása:
Lerakod a bacon felét egy jénai tál vagy kerámia tál aljába. Sokan helyette vajjal kenik ki a tálat. Azt követően ráhelyezed a burgonyát, tojást, kolbászt. Sózod, majd mehet rá a tejföl, amit előzőleg sóval ízesítettél és elkeverted benne a két főtt tojás sárgája részét.
Szórd meg reszelt sajttal és újból jön rá a krumpli, tojás, kolbász,só, tejföl. Tehát két sort raksz le a hozzávalókból.
A tetejére teszed a maradék sajtot és a maradék bacont. Kb. 35-40 perc alatt készre sütöd előmelegített sütőben, 180 fokon.
Savanyúsággal kínálod.