Blondi-féle lasagne recepje
Hozzávalók:
A raguhoz:
1 teáskanál olívaolaj
2 közepes fej aprított lilahagyma
2 sárgarépa pucolva, lereszelve
3 gerezd fokhagyma aprítva
50 dkg darált marhahús
2 db hámozott paradicsom levében konzerv
fűszerek ízlés szerint : petrezselyemzöld, bazsalikom, oregánó, babérlevél, só, chili őrölve
A ragut 1,5-2 órán keresztül alacsony hőfokon pároljuk fedő alatt.
1 csomag lasagne tészta
10-15 dkg parmezán sajt reszelve
Besamel mártáshoz:
6 dkg vaj
6 dkg finomliszt
8 dl tej
1 púpozott kávéskanál fehér bors
2 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál só
Tetejére: 2 csomag szarvasi mozzarella sajt; oregánót tehetsz rá
Tepsi/tál: jénai vagy kerámia tál alja vajjal kikenve (40*20 cm-es tepsi az ideális)
Sütés: 180 fokon 30-40 percig
Hogyan készítsd el a lasagnét?
Az olajat egy serpenyőben felhevítem, a lilahagymát rádobom és párolom. A reszelt sárgarépát, a zúzott fokhagymát is hozzáadom. Tovább párolom 6-8 percig és ráteszem a darált marhahúst is.
Fűszerezzük: petrezselyemzöld, bazsalikom, oregánó, babérlevél, só, chili őrlemény. Átforgatom a zöldségeket a fűszerekkel. Hagyom, hogy levet engedjen az alap. Mehet rá a paradicsom konzerv is.1,5-2 órát párolom alacsony lángon fedő alatt, amíg a ragu elkészül. Időközben átkeverem és ha szükséges, kevés vízzel felöntöm a ragut.
A besamel mártáshoz a vajat felhevítem egy kisebb serpenyőben, majd alacsony hőfokon a lisztet belekeverem és a tejet adagonként hozzáadom. A csomómentességre figyeljünk! Végül a szerecsendió és a fehér bors, só is mehet bele. Ezekkel is elkeverem a mártást.
A ragu és a mártás elkészítése után összeállítom a lasagnét.
Egy tál alját vajjal kikenem, teszek rá egy kevés ragut, ráteszem a tésztát, erre teszek a mártásból. Erre megy a ragu fele és a tetejét parmezánnal szórom. Újra lerakok egy sor tésztát, majd a folyamatot ismétlem a leírtak szerint. A harmadik sor lasagne tésztát csak a besamel mártással borítom be és a kinyomkodott, morzsolt mozzarellával bőségesen megszórom. Kedvem szerint szárított oregánót is teszek rá.
A sütőt előmelegítem és 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütöm az ételt. A lasagnét 15-30 percig pihentetem és csak azt követően tálalom.
Segítségképpen tekintsd meg a recept videóját itt: