Könnyű túrógombóc
2019. március 19. írta: blondikonyhája

Könnyű túrógombóc

organik_7.jpg

A túrógombócokhoz az alábbi alapanyagokat használtam fel:

  • 450 g tehéntúró
  • 100 g búzadara
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 50 g vaj
  • 3 db tojás
  • csipet só
  • 100 g zsemlemorzsa
  • porcukor ízlés szerint
  • 2 dl tejföl
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tejföl

A tehéntúrót, a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot és a búzadarát,sót egy tálban összedolgozod akár fakanállal vagy robotgép segítségével. Ezt a masszát egy lezárható edénybe teszed és legalább 2 órán át pihenteted a hűtőben. Erre azért van szükség, hogy a grízszemek "megszívják magukat".

A zsemlemorzsát a hevített vajon szépen aranybarnára pirítod. Így kapod meg a bundáját a túrógombócoknak. Elkészítéskor alacsony lángon dolgozz, mert könnyen odakap. Érdemes többször átkeverni a morzsát. Abban az esetben, ha nem akarsz bundát a gombócoknak, akkor egy kis gyümölcsöt (ribizli, málna, eper) készíts el öntetnek és ezzel locsold meg a készre főtt gombócokat.

A citromot alaposan mosd meg és egy erre alkalmas reszelőn reszeld le a héját. A tojások fehérje részét verd habbá. Ezt a két összetevőt keverd el óvatosan a pihentetett túrós-grízes masszába. Amikor ezzel is elkészültél, tedd vissza a hűtőbe még egy órára.

Egy lábasba forralj vizet (csipet só, pici olaj mehet bele) és a vizes kézzel formázott gombócokat a forrásban lévő vízben főzd ki. A gombócok, amikor a víz tetejére feljönnek, akkor egy szűrőlapát segítségével emeld ki és tedd a prézlire. Rázogasd össze a pirított zsemlemorzsát a gombócokkal és langyosított, porcukros tejföllel locsold meg.

Jó étvágyat kívánok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blondi-konyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4014701102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása