A túrógombócokhoz az alábbi alapanyagokat használtam fel:
- 450 g tehéntúró
- 100 g búzadara
- 100 g zsemlemorzsa
- 50 g vaj
- 3 db tojás
- csipet só
- 100 g zsemlemorzsa
- porcukor ízlés szerint
- 2 dl tejföl
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tejföl
A tehéntúrót, a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot és a búzadarát,sót egy tálban összedolgozod akár fakanállal vagy robotgép segítségével. Ezt a masszát egy lezárható edénybe teszed és legalább 2 órán át pihenteted a hűtőben. Erre azért van szükség, hogy a grízszemek "megszívják magukat".
A zsemlemorzsát a hevített vajon szépen aranybarnára pirítod. Így kapod meg a bundáját a túrógombócoknak. Elkészítéskor alacsony lángon dolgozz, mert könnyen odakap. Érdemes többször átkeverni a morzsát. Abban az esetben, ha nem akarsz bundát a gombócoknak, akkor egy kis gyümölcsöt (ribizli, málna, eper) készíts el öntetnek és ezzel locsold meg a készre főtt gombócokat.
A citromot alaposan mosd meg és egy erre alkalmas reszelőn reszeld le a héját. A tojások fehérje részét verd habbá. Ezt a két összetevőt keverd el óvatosan a pihentetett túrós-grízes masszába. Amikor ezzel is elkészültél, tedd vissza a hűtőbe még egy órára.
Egy lábasba forralj vizet (csipet só, pici olaj mehet bele) és a vizes kézzel formázott gombócokat a forrásban lévő vízben főzd ki. A gombócok, amikor a víz tetejére feljönnek, akkor egy szűrőlapát segítségével emeld ki és tedd a prézlire. Rázogasd össze a pirított zsemlemorzsát a gombócokkal és langyosított, porcukros tejföllel locsold meg.
Jó étvágyat kívánok!