Ha megkérdeznénk a hazánkba látogató turistákat, hogy mi jut eszükbe a Balatonról, le merném fogadni, hogy a lángos vagy ahogy közeli rokonaink is mondják a "langos" szó sűrűn elhangzana.
Aki járt tavaly Bécsben a karácsonyi vásáron, az tudja, hogy széles választék tárul elénk a "langosz"-ból. Lehet sima, sós, édes, töltött, éppen ki mivel kívánja kísérni a forró puncsot, forralt bort.
De vajon az íze is elnyeri a tetszésünket? A válasz: nem.
Vannak ételek, italok, amiket megpróbálhatunk lekoppintani, de sosem lesz az igazi.
Ahogy osztrák szomszédainknak sem sikerült, úgy nekünk sem fog azt az ízvilágot eljuttatni a betérő vendégek részére, akik pont - egy már osztrák étteremben - ízlelt rétesre, kuglófra vagy gombócra vágynak. És még sorolhatnám...
Kihagyhatnám a Wiener Schnitzelt, de nem teszem, mert ha egy bundázott borjúhúst szeretnék burkolni, akkor bizony én is az osztrákokra teszem le a voksom. Itthon még nem tértem be olyan helyre, ahol azt a minőséget, vagy csak hasonló ízvilágot kreálták volna a tányérra, mint amit Bécsben megtapasztaltam.
Na de térjünk vissza ehhez a világhíres zsírban, szénhidrátban gazdag, nem túl egészséges, ám de sokak által kedvelt büfés kajára.
Mit mondjak?! Ezt is el lehet rontani.
Elhiszem,hogy vannak rossz minőségű alapanyagok és valóban léteznek még a "nekem semmi se jó" vendégtípusok is.
De gyerekek? Most tényleg!
Nem érzitek kicsit se cikinek, hogy 800 magyar forintért kiadtok a vendégnek egy kopogó lepényt, amibe bele harapva a szerencsétlen turista garantáltan alanyává válik a hévizi fogturizmusnak, de ha mindezt nem is teszi, élete végéig egy olyan fegyvert kap a kezébe, amivel ha bárkit fejbevág, az ott marad.
A lángos szerintem akkor finom, ha a külseje ropogós, a belseje puha és korántsem papírvékony. Én egy ilyen receptet osztok meg veletek.
A recept hozzávalói:
30 dkg kelt tészta süteményliszt
2 kk. kristálycukor
2,5 dkg friss élesztő
2 kk. só
1,5 dl langyos víz
1 dl langyos tej
sütéshez: 1 liter étolaj
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben.
A liszthez adjuk a sót. A közepébe egy mélyedést készítünk, ebbe öntjük az élesztős masszát és a vizet. Összedolgozzuk alaposan. Robotgéppel dagasztani még jobb.
15 percig meleg helyen kelesztjük a bedagasztott tésztát. A megkelt tésztát kisebb, de azonos nagyságú darabokra osztjuk.
Közben az olajat egy mélyebb falú lábasba öntjük és az olajat felforrósítjuk benne. A lángost két kézzel nyújtjuk és a már jó forró olajban kisütjük. A lángosok lehetőleg ne érintkezzenek a lábas falával. Először az egyik oldalán sütjük, majd fordítunk rajta és a másik oldalon is sütjük. Kiemeljük az elkészült lángost az olajból, leitatjuk róla a felesleges olajat.
Fokhagymás olajjal, tejföllel, sajttal, hagymával, baconnel pakoljuk meg a tetejét. Ez már csak ízlés dolga.
Jó étvágyat!